HOL VÁSÁROLJAK?

Általunk termesztett és ellenőrzött minőségű sütőtököt kínáló zöldségboltok listája:

Mátészalka

Varga Józsefné
Szatmári Zöldség Gyümölcs Kft.
4700 Mátészalka, Szalkai László út 6.
(A főtéri buszmegállónál)Nagy tételű értékesítés:

Mátészalka
Filep László
4700 Mátészalka, Kalmár utca 84.
Tel: +36-70-3310-462
E-mail: sutotok@sutotok.com


Sütőtök vásárlási szempontok

A sütőtök igazi értéke a beltartalom. Ha csak külső jegyek alapján választunk tököt, könnyen úgy járhatunk, mint amikor külsőre hibátlan dinnyét vásárolunk, de a belseje rózsaszín, ízetlen, vagyis a dinnye éretlen.

Sajnos, ma a kereskedelmi forgalomban jelentős részben éretlen, takarmánynak való tököt árulnak nagydobosi tök néven. Célszerű a tök kocsányát megvizsgálni: az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés. Egyszerű módja az ellenőrzésnek, ha körmünket a tök héjába próbáljuk belenyomni. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.

Ha tököt szeletelve vesszük, árulkodó a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.

Az általunk termelt, a beltartalmi értéket messzemenően figyelembe vevő termelés technológiával előállított sütőtök megvásárlásával megismerheti az igazi nagydobosi sütőtököt. Ez a gasztronómiai különlegesség a nagydobosi sütőtök mítoszának alapja.